Viimeinen sammuttaa valot

Viimeinen sammuttaa valot

2.11.2019

Marraskuun 2019 alusta Aition kaikki IT-järjestelmät toimitetaan hyödyntäen pilvipalveluita kuten AWS eli Amazon Web Services. Olemme aina halunneet palvella asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti ja toimittaa ratkaisumme “avaimet käteen” -palveluna, jolloin asiakas voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Tietojärjestelmä vaatii aina alustan toimiakseen, ja jotta voimme tarjota kokonaisvaltaista palvelua, tarjoamme asiakkaillemme myös palvelinympäristöt ja huolehdimme niiden turvallisuudesta, toiminnasta ja ylläpidosta. Marraskuuhun 2019 asti käytimme pääasiassa omia palvelinlaitteitamme Keski-Suomessa sijaitsevasta konesalista käsin virtualisointia hyödyntäen, jonka jälkeen siirsimme viimeisetkin palvelut pilveen ja luovumme kokonaan omasta konesalistamme. Miksi siirryimme pilveen ja miten muutos tapahtui? Kysymyksiin vastaa Aition toimitusjohtaja Thomas Raehalme.

Miksi siirryimme pilveen?

Muutoksen taustalla oli keskittyminen omassa tekemisessä entistä enemmän siihen mitä parhaiten osaamme: ratkaisujen tuottaminen asiakkaillemme räätälöityjen ohjelmistojen ja tietojärjestelmien muodossa. Hankimme ensisijaisesti palveluina niin tietokannat kuin Docker-ympäristöt sen sijaan, että itse hallinnoisimme ja ylläpitäisimme virtuaalikoneita raudasta puhumattakaan. Tämä antaa meille mahdollisuuden keskittyä täysin lisäarvon tuottamiseen asiakkaillemme.

Uusi toimintatapa mahdollistaa ketteryyden. Pystymme entistäkin helpommin automatisoimaan toistuvia toimenpiteitä sekä hyödyntämään ohjelmistokehityksessä hyväksi havaittuja menetelmiä myös infrastruktuurin muutoshallinnassa. Lisäksi voimme entistä helpommin tehdä kokeiluja, jotka onnistuessaan voivat suoraan laajentua isonkin joukon käyttöön. Valmiiksi mietityt menetelmät uusien sovellusten julkaisuun nopeuttavat palveluiden saamista käyttöön merkittävästi. Asiantuntijamme saavat keskittyä entistä paremmin mielenkiintoiseen tekemiseen.

Myös kulurakenne skaalautuu paremmin. Maksamme ainoastaan käytössä olevasta kapasiteetista eikä meidän tarvitse tehdä investointeja, joissa pitää yrittää ennakoida tulevaa kasvua. Lisäksi palveluita käyttämällä säästämme omaa työaikaa ja tätä kautta nostamme omaa tuottavuutta.

Kaikille asiakkaille pilvipalvelut eivät toki ole vaihtoehto. Tarvittaessa toimitamme toteuttamamme järjestelmän edelleen mielellämme myös asiakkaan omaan laitesaliin. Meillä on myös kumppaninamme paikallinen operaattori, jonka kanssa toiminta on meille tuttua ja jota hyödynnämme silloin, kun pilvipalvelu ei ole vaihtoehto.

Miten muutos tapahtui?

Omassa työssämme olemme jo pitkään käyttäneet pilvipalveluita kuten G Suite ja Slack, mutta muutoksen jälkeen myös kaikki tuottamamme palvelut alettiin toimittaa pilvialustoilta.

Siirtyminen pilvipalveluihin ei tapahtunut hetkessä tai itsestään, vaan se vaati paljon valmistelua ja esityötä. Valmistelimme siirtoa useamman vuoden ajan, keräsimme tietoa, koulutimme henkilöstöä sekä kartoitimme parhaita käytäntöjä pilviympäristössä toimimiseen.

Kun viimein siirryimme suunnitelmista tekoihin, oli eteneminen nopeaa, sillä suunnitelmat oli hiottu viimeistä piirtoa myöten valmiiksi. Osa järjestelmistä siirrettiin sellaisenaan, kun taas joidenkin kohdalla siirryttiin samalla virtuaalikoneista Dockeriin. Asiakkaillemme siirtymä ei näkynyt muutoin, kuin ennakkoon tiedotettuna, lyhyenä käyttökatkona.

Viimeisen siirtyneen virtuaalipalvelimen myötä pystyimme sammuttamaan ei valot, vaan virran viimeisestäkin omasta palvelinlaitteesta.

Artikkeli on julkaistu marraskuussa 2019 ja päivitetty kesäkuussa 2021.

Haluaisitko kuulla lisää? Lue asiakastarinamme täältä tai soittele meidän myynnistä vastaavalle Timolle numeroon 050 540 0230. 

awspilvipalvelut

Ylös